Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesi İnternet Etiği Kuralları
ETİK NEDİR?
Doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü, haklı ile haksızı ayırt edebilmemizi sağlayan herkesçe kabul görmüş kurallardır.
İNTERNET ETİĞİ NEDİR?
İnternet üzerinde iletişimde bulunurken doğru ve ahlaki olan davranışlarla, yanlış ve ahlaki olmayan davranışları belirleyen kurallar bütünüdür.
Örneğin;
· Güvenilir kişiler olmak
· Yalan söylememek
· Doğru ve dürüst olmak
· Başkalarının haklarına saygı duymak
· Vatandaşlık bilinci taşımak
· Zor durumda olanlara karşı anlayışlı olmak
YAVUZ SULTAN SELİM ANADOLU LİSESİ İNTERNET ETİĞİ KURALLARI
-Çevrim içi ortamlar kimseye zarar vermek için kullanılamaz .
-Bilgisayar, yalan bilgileri yaymak için ve hırsızlık yapmak için kullanılamaz.
-Diğer kullanıcıların dosyalarına izinsiz bir şekilde erişim sağlanamaz.
-Bedeli ödenmeyen yazılımlar ve programlar kullanılamaz.
-İnternet ortamında uygun olmayan (yasadışı) içerikleri indirilmez, paylaşılmaz veya saklanmaz.
-Fikir ve sanat eserleri ile telif hakları ve lisanslama konusunda titiz davranılmalıdır.
-Telif hakkı olan materyallerin lisanssız kopyaları oluşturulmaz.
-Sahibi olunmayan eserler topluluklarla paylaşılmaz.
Elektronik ortamlara bağlanan cihazlara, sistemlere veya sistemlerde bulunan bilgi kaynaklarına erişim yetkiniz yok ise girilemeyeceği ve kasıtlı olarak sisteme müdahale edilemeyeceği veya işleyişinde değişiklikler yapılamayacağı her zaman hatırda tutulmalıdır.
- Bilişim suçlarından haberdardır. Bilişim Teknolojileri araçlarıyla suç işlemez ,ve suça karışmaz.
- Bilişim teknolojilerini sağlığını bozacak ve kendini bağımlı yapacak derecede yoğun kullanmaz. Bu şekilde kullanımın beden ,sosyal ve ruh sağlığına zarar vereceğini ve hayatının normal akışını bozacağını bilir.
- Diğer kullanıcıların haklarına saygı gösterilmelidir, insanların iletişim ve erişim özgürlüğüne sahip olduklarını bilir, fikirlerine ve emeklerine saygı duyar.
- Erişim yetkisinin bulunmadığı cihazlara, sistemlere veya bu sistemlerde bulunan bilgi kaynaklarına kasıtlı olarak girilmemesi ve müdahale edilmemesi gerektiğini bilir.
- Fikri Mülkiyet Haklarına saygı gösterir. Bir başkasının ürettiği bilgiyi intihal yoluyla kullanmaz, kullandığı bilginin kaynağını belirtir.
- Forum veya sosyal medya gibi herkese açık tartışma ortamlarında yazışmalara dikkat eder, toplumsal ahlak ve genel ilkelere uyum sağlar.
- İnternet diline dikkat eder. Büyük harf kullanırken gerekli yerde kullanımına dikkat eder, sürekli büyük harf kullanımı internette bağırarak konuşmak anlamına geldiğini bilir..
- İnternet ortamında diğer kullanıcılara zorbalık/taciz yapmaz, saygısız sözlerde bulunmaz ve art niyetli davranışlar sergilemez. Bu tür davranışları Siber Zorbalık olduğunu bilir.
- İnternet ortamında yasal olmayan içerikleri paylaşmaz, çoğaltmaz ,indirmez veya cihazlarında ve/veya bulut ortamlarında depolamaz.
- İnternet ortamındaki kişilerin gerçek kişiler olmayabileceğinin farkındadır. İnternet kişiliklerinin kullanıcıların kendi kişiliklerini yansıtmayacağını bilir, internet korsanları ,zorbalar ,kumar siteleri ve çocuk istismarcılarına karşı her an uyanıktır. Farkındalığı üst seviyededir. İnternet ortamında kişiliğine özge fotoğraf ve videolarını paylaşmaz.
- İnternet ortamındaki yazışmalarında duru bir Türkçe kullanımına, dil bilgisi ve yazım kurallarına dikkat eder. Anlamsız jargon ve kısaltmalar kullanmaz.
- Kişisel bilgilerini koruması gerektiğini bilir. Özel bilgilerini paylaşacağı ve paylaşması gerektiği kurumsal internet sitelerini ve ortamlarını tanır ve bu bilinçle hareket eder.